Etäluento Kirsti Rantasen tekstiiliteosten ilmaisuvoimasta

Tekstiilitaiteilija Hiltunen pureutuu luennollaan Kirsti Rantasen teosten ilmaisuvoimaan. Mistä Rantasen teosten ilmaisuvoima syntyy ja miten käytetyt materiaalit, värit, pinnat ja muodot siihen vaikuttavat?

Kirsti Rantanen (1930–2020) oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä suomalaisista tekstiilitaiteilijoista. Hänen uransa heijastaa tekstiilitaiteen kentässä tapahtunutta murrosta, joka alkoi Suomessa 1970-luvulla, ja jonka yhtenä tärkeänä alullepanijana Rantanen toimi. Vapaaseen loimeen rakennetuista pujotustöistä ja ontelokudonnaisista tuli Rantasen keskeinen työskentelymenetelmä, jota hän kehitti vuosien ajan. Kolmiulotteiset, tilalliset teokset tulivat hänelle tunnusomaisiksi erityisesti 1970-luvun lopulta lähtien. Näistä ja muista teosten voimasta Hiltunen kertoo luennollaan. Luento järjestetään Teams Live -tapahtumana verkossa. Tarkemmat ohjeet luennolle osallistumisesta alla.

Kirsti Rantanen alkoi kehittää 1970-luvun loppupuolella yhä enemmän yksilöllisiä työskentelytekniikoitaan. Tarinallisuuden ja selkeiden kuva-aiheiden rinnalle tuli abstrakti ulottuvuus, jonka keskiössä olivat viittaukset muinaisuuteen ja historiaan. Rantasen tekstiiliveistokset eivät edusta pelkästään historian jatkumoa tai perinteen uutta tulkintaa. Monet teoksista ovat mittakaavaltaan monumentaalisia. Rantasen elämäntyöhön voi tutustua museon näyttelyssä 14.5.-28.8.2022: Kirsti Rantanen – Tekstiilien avaruus.

Etäluennolle osallistuminen on helppoa Teams Livessä, klikkaat vaan itsesi mukaan linkin kautta. Suosittelemme osallistumaan tietokoneella, koska kuvat näkyvät siinä paremmin ja chatin käyttö on helpompaa. Jos käytät kännykkää, osallistuminen onnistuu Microsoft Teams -sovelluksella. Jos puhelimessasi ei ole valmiiksi Teams-sovellusta, käy ensin lataamassa se oman puhelimesi sovelluskaupasta.

Osallistuminen ei vaadi kirjautumista, vaan klikkaamalla ”osallistu anonyymisti” pääset mukaan luennolle. Toki, jos sinulla on käytössäsi ennestään Microsoft Teams, voit kirjautua mukaan sen kautta omilla tunnuksillasi.

Teams live -tilaisuuksissa osallistujilla ei ole mahdollista käyttää mikrofonia. Kysymyksiä ja kommentteja voit kirjoittaa kysymysosion chattiin.