Niina Hiltunen.

Tekstiilisuunnittelija. Taiteilija. Taidekäsityöläinen.

Niina Hiltusen modernit, kolmiulotteiset taidetekstiilit uudistavat rohkeasti perinteistä suomalaista seinätekstiiliperinnettä. Värien ja pintastruktuurin lisäksi uniikit teokset tuovat aivan uudenlaisen kolmiulotteisen muodon kudottuun seinätekstiiliin. Valo ja varjo vaihtavatkin paikkaa sen mukaan, mistä tekstiiliä katsoo.

Teosten päämateriaali on villa, sillä se on paloturvallista ja hyvin akustoiva materiaali, mutta teoksissa on myös muita kuituja kuten silkkiä ja pellavaa, jopa metallia.

Hiltunen suunnittelee ja kutoo taidetekstiilejä myös tilauksesta, sekä koteihin että julkisiin tiloihin. Tällöin teos suunnitellaan ja valmistetaan tilaan sopivaksi niin värien kuin muodonkin suhteen, jolloin sekä tilan arkkitehtuuri että teos luovat kokonaisuuden, joka on enemmän kuin osiensa summa. Vaativissa kohteissa teoksiin on mahdollista yhdistää akustiikkalevyjä, mikäli tilaan tarvitaan erittäin voimakasta akustointia.

Hiltunen on suunnitellut myös tekstiilejä niin sisustukseen kuin käyttötekstiileiksi vuodesta 2013 alkaen. Hän on tunnetun ja tunnustetun Wetterhoff-kudontakoulutuksen kasvatti. Korkea laatu suunnittelussa ja valmiissa tekstiilissä ovat hänelle ohjenuorista tärkeimmät.

Taiteestani.

Kudon veistoksellisia taidetekstiilejä käsin perinteisissä vipukangaspuissa. Moderni ja abstrakti, ekspressiivinen taide kiehtoo minua. Pidän sen vapaudesta, kahlitsemattomuudesta, energiasta joka siinä virtaa. Minua kiinnostavat värit ja niiden keskinäiset suhteet ja se, kuinka ne muuttuvat toisten värien kanssa esiintyessään. Maalaan langoilla vaikutelmia ja visioita todellisuudesta ja mielikuvituksesta abstrakteiksi ja ekspressiivisiksi taidetekstiileiksi.

Inspiraationi lähteitä ovat yhtä lailla rakennettu maisema tai villi luonto; hetket, joihin silmä tai mieli pysähtyy. Kiehtovaa on tutkia veistoksellisten materiaalien omapäisyyttä, jolloin lopputulos on jossain määrin hallitsematon ja aina uniikki. Tunnusomaista töilleni onkin kolmiulotteinen muoto ja se, että kaikkien yksityiskohtien ei ole tarkoituskaan näkyä teoksen katsojalle heti. Lähempää katsottuna veistoksellinen muoto paljastaa ohuita säikeitä, hentoja ja hauraita piirteitä.

Kiinnostukseni vieraisiin kieliin ja musiikkiin on vienyt minut soveltavaan taiteeseen, yhteisötaiteeseen ja elämään, jossa läsnä ovat tekstiilitaide, musiikki, vieraat kielet. Kaikki kieliä omalla tavallaan, tulkinnan ja vuoropuhelun välineitä, joissa tarpeen ovat myös toiset ihmiset, läsnäolo ja toisten kuunteleminen. Olenkin kiinnostunut taidetekstiilin yhdistämisestä muiden taidelajien kanssa siten, että se tarjoaa moniaistisia, kokonaisvaltaisia elämyksiä.

Näyttelyt.

Wool Works, Craft Corner Helsinki, 18.1. – 28.2. 2020
Pirkanmaa muotoilee VII – Wool Works, Finlayson Area Voonkinkisali, Tampere, 15.3. – 5.4. 2020
10+1, Teijon Masuuni, Teijo, 5.9. – 1.11. 2020
10+1, Varikko Galleria, Seinäjoki, 6. – 29.11. 2020