Niina Hiltunen.

Tekstiilisuunnittelija. Taiteilija. Taidekäsityöläinen.

Niina Hiltusen modernit, kolmiulotteiset ja veistokselliset taidetekstiilit uudistavat rohkeasti perinteistä suomalaista seinätekstiiliperinnettä. Värien ja pintastruktuurin lisäksi uniikit teokset tuovat aivan uudenlaisen kolmiulotteisen muodon kudottuun seinätekstiiliin. Valo ja varjo vaihtavatkin paikkaa sen mukaan, mistä tekstiiliä katsoo.

Teosten päämateriaali on villa, sillä se on paloturvallista ja hyvin akustoiva materiaali, mutta teoksissa on myös muita kuituja kuten silkkiä ja pellavaa, jopa metallia.

Hiltunen suunnittelee ja kutoo taidetekstiilejä myös tilauksesta, sekä koteihin että julkisiin tiloihin. Tällöin teos suunnitellaan ja valmistetaan tilaan sopivaksi niin värien kuin muodonkin suhteen, jolloin sekä tilan arkkitehtuuri että teos luovat kokonaisuuden, joka on enemmän kuin osiensa summa. Vaativissa kohteissa teoksiin on mahdollista yhdistää akustiikkalevyjä, mikäli tilaan tarvitaan erittäin voimakasta akustointia. Korkea laatu suunnittelussa ja valmiissa tekstiilissä ovat hänelle ohjenuorista tärkeimmät.

Hiltunen tunnetun ja tunnustetun Wetterhoff-kudontakoulutuksen kasvatti. Tällä hetkellä hän opiskelee Lapin yliopistossa ja Turun Taideakatemiassa.

Taiteestani.

Kudon abstrakteja, kolmiulotteisia tekstiilitaideteoksia pääosin tekstiilimateriaaleista.

Tekstiiliteosteni kolmiulotteisuus alkaa langasta, sen eri sävyistä ja materiaaleista, yhdistyen ja moninkertaistuen monisävyiseksi kudotuksi kankaaksi, joka saa viimeistellyn muotonsa taideteokseksi vasta irrotettuna kangaspuista. Vaikka teokseni ovat veistoksellisia olemukseltaan, lähempää katsottuna niistä paljastuu ohuita säikeitä, hentoja ja hauraita piirteitä.

Työskentelen perinteisin menetelmin, vipukangaspuiden ääressä, kuderivi kerrallaan kutoen. Väri on minulle alati muuntuva kiinnostuksen kohde. Yhdistelemällä sävyjä ja materiaaleja luon oman tekstuurini, värisinfoniani ja värikarttani tämän maailman, kulttuurien, ihmisten ja inhimillisyyden tulkitsemiseksi. Värien ja struktuurien avulla suunnistan eteenpäin, kohti muita. Väri on minulle mielentila, inspiraation lähde ja vuorovaikutuksen tapa, kieli. Ikiaikainen tekniikka, kudonta, sitoo minut kuitenkin vahvasti vuosituhansia kestäneeseen jatkumoon: Kudonnan kieltä ymmärtävät kaikki kansat.

Näyttelyt.

Pirkanmaan taidesuunnistus, kohdenumero 27, Nokia. 28.-29.8.2021.

Kaari, Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n 20-vuotisnäyttely, Galleria 2, Pirkkala, 9.9.-11.10.2021.

Ennen kaikkea – Tekstiilitaiteen opiskelijoiden teoksia 28.9.–14.10.2021.
Galleriat Seinä, Hämärä ja Lyhty, Rovaniemi.

Kädet kertovat -teoskokonaisuus & Tapaa taiteilijat -keskustelutilaisuus,  Kokkola, 8.10.2021 klo 19.30. Tarkemmat tiedot: kokkolantalvitanssit.net

10+1 taidekollektiivi: Jatkuvuus. Vooninki, Finlayson, Tampere. Joulukuu 2021.