Niina Hiltunen.

Tekstiilitaiteilija. Tekstiilisuunnittelija.

Niina Hiltunen on pirkanmaalainen tekstiilitaiteilija. Hän on valmistunut tekstiilialan, kudonnan artesaaniksi Wetterhoff-koulutuksesta. Hän jatkoi opintojaan kuvataiteen puolella, valmistuen Turun AMK:n Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi (YAMK). Tätä tutkintoa hän on täydentänyt Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineopintokokonaisuudella 2020-2021. Syksystä 2022 alkaen Hiltunen tekee väitöskirjatutkimusta Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan. Hiltunen on Tekstiilitaiteilijat TEXOn ja Taiteilijat O:n jäsen.

Hiltunen omaa vahvan musiikki-, kieli- ja kulttuuritaustan, mikä näkyy hänen tekstiiliteostensa lähtökohdissa, nimissä ja sisällöissä. Viime vuosina Hiltusen teoksia on nähty useissa yhteisnäyttelyissä kotimassa ja ulkomailla. 2019-2020 kaksi Hiltusen teosta nähtiin Cardiffissa, Helsingissä ja Tampereella Wool Works-yhteisnäyttelyssä. Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys  Modus ry:n jäsenenä Hiltusen teoksia on ollut mukana myös eri alojen taiteilijoista koostuvan Taidekollektiivi 10+1:n ryhmänäyttelyissä sekä Modus ry:n näyttelyissä, viimeksi 20-vuotisjuhlanäyttelyssä Laikussa Tampereella 2021.

Hiltunen työskentelee tekstiilitaiteilijana mielellään myös monitaiteellisissa työryhmissä ja yhteisötaiteen /kulttuurihyvinvoinnin parissa. Kimmokkeen taiteen hyvinvointivaikutuksiin hän sai 2018 Tampereen psykiatria- ja päihdekeskuksessa pidetystä näyttelystään. Yhteisötaideprojekteja hän on tehnyt Tampereella NMKY:n Messin pajan nuorten kanssa 2019 ja dementiaa sairastavien vanhusten parissa Kontukodissa 2021.

Monitaiteellisesta työryhmätyöskentelystä viimeisin työ on nykytanssia, ääni- ja videotaidetta tekstiilitaiteeseen yhdistävä Kädet kertovat -teoskokonaisuus. Teosta on esitetty mm. Kokkolan Talvitanssit -festivaalilla ja Vaasan kaupunginteatterissa 2020-2021. Teos esitetään seuraavan kerran Seinäjoen Taidehallissa syksyllä 2022.

Taiteestani.

Kudon abstrakteja, kolmiulotteisia tekstiilitaideteoksia pääosin tekstiilimateriaaleista.

Tekstiiliteosteni kolmiulotteisuus alkaa langasta, sen eri sävyistä ja materiaaleista, yhdistyen ja moninkertaistuen monisävyiseksi kudotuksi kankaaksi, joka saa viimeistellyn muotonsa taideteokseksi vasta irrotettuna kangaspuista. Vaikka teokseni ovat veistoksellisia olemukseltaan, lähempää katsottuna niistä paljastuu ohuita säikeitä, hentoja ja hauraita piirteitä.

Työskentelen perinteisin menetelmin, vipukangaspuiden ääressä, kuderivi kerrallaan kutoen. Väri on minulle alati muuntuva kiinnostuksen kohde. Yhdistelemällä sävyjä ja materiaaleja luon oman tekstuurini, värisinfoniani ja värikarttani tämän maailman, kulttuurien, ihmisten ja inhimillisyyden tulkitsemiseksi. Värien ja struktuurien avulla suunnistan eteenpäin, kohti muita. Väri on minulle mielentila, inspiraation lähde ja vuorovaikutuksen tapa, kieli. Ikiaikainen tekniikka, kudonta, sitoo minut kuitenkin vahvasti vuosituhansia kestäneeseen jatkumoon: Kudonnan kieltä ymmärtävät kaikki kansat.

Ansioluettelo

Näyttelyt.

2022

10+1 taidekollektiivi: Jatkuvuus. Paperihuone, Hämeenlinna, 3.6.-2.7.2022.

Reflections, The Georgian Gallery, Newtownards, Pohjois-Irlanti, 28.7.-31.8.2022.

Luento & kudontanäytös, Craft NI galleria, Belfast ja The Georgian Gallery, Newtownards, Pohjois-Irlanti,  30.7. ja 28.7. 2022.

Installaatio, UUTE ry, Katugalleria Mutteri, Helsingin Juhlaviikot / Taiteiden yö 8. – 28.8.2022.

Kädet kertovat -teoskokonaisuus & Tapaa taiteilijat -keskustelutilaisuus,  Seinäjoen taidehalli, 2.11.2022.

2023

Yksityisnäyttely, Galleria G12, Helsinki, 7.-28.1. 2023

10+1 taidekollektiivi, Galleria 2, Pirkkala, 8.6.-3.7.2023

Yksityisnäyttely, Galleria Moletti, Forssa, 6.11. – 3.12.2023