Niina Hiltunen.

Tekstiilitaiteilija. Tekstiilisuunnittelija. Kuvataiteilija.

Niina Hiltunen on pirkanmaalainen tekstiili- ja kuvataiteilija. Hän on valmistunut tekstiilialan, kudonnan artesaaniksi Wetterhoff-koulutuksesta. Hän jatkoi opintojaan kuvataiteen puolella, valmistuen Turun AMK:n Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi (YAMK). Tätä tutkintoa hän on täydentänyt Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineopintokokonaisuudella 2020-2021. Syksystä 2022 alkaen Hiltunen tekee väitöskirjatutkimusta Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan. Hiltunen on mm. Uuden tekstiilitaiteen yhdistys UUTE ry:n, Tekstiilitaiteilijat TEXOn ja Taiteilijat O:n jäsen.

Hiltunen omaa vahvan musiikki-, kieli- ja kulttuuritaustan, mikä näkyy hänen tekstiiliteostensa lähtökohdissa, nimissä ja sisällöissä. Hiltusen teoksia on nähty useissa yhteis- ja ryhmänäyttelyissä kotimassa ja ulkomailla. Hiltunen työskentelee tekstiilitaiteilijana mielellään myös monitaiteellisissa työryhmissä ja yhteisötaiteen / kulttuurihyvinvoinnin parissa. Yhteisötaideprojekteja hän on tehnyt Tampereella NMKY:n Messin pajan nuorten kanssa ja dementiaa sairastavien vanhusten parissa Kontukodissa.

Monitaiteellisesta työryhmätyöskentelystä viimeisin työ on nykytanssia, ääni- ja videotaidetta tekstiilitaiteeseen yhdistävä Kädet kertovat -teoskokonaisuus. Teosta on esitetty mm. Kokkolan Talvitanssit -festivaalilla, Vaasan kaupunginteatterissa ja Seinäjoen Taidehallissa 2020-2022. Kansainvälinen jury valitsi tekstiili- ja videoteokset kansainväliseen, seitsemättä kertaa järjestettävään tekstiilitaiteen triennaaliin Riikaan kesälle 2023.

Taiteestani.

Työskentelyni on lähtökohtaisesti monitaiteista, eri taiteenlajeja yhdistävää. Taiteellinen työskentely tekstiilimateriaalia käyttävänä kuvataiteilijana ja tekstiilitaiteilijana nojaa vahvasti aiempaan koulutukseeni kielitieteilijänä sekä pitkään musiikkiharrastukseeni. Kudon abstrakteja, kolmiulotteisia tekstiilitaideteoksia pääosin tekstiilimateriaaleista. Veistoksellisista teoksistani paljastuu lähempää katsottuna ohuita säikeitä, hentoja ja hauraita piirteitä.

Kielistä eri tavoin ymmärrettynä on muodostunut minulle vahva metafora taiteellisessa työskentelyssäni. Kieli on minulle:

  • kieli, jota käytän kertoakseni taiteestani
  • materiaali (väline, väri, struktuuri), jota käytän teoksissani
  • ääni, puhe, virta, joka kytkee minut muihin ihmisiin, taiteenlajeihin
  • kaikkien näiden kautta tapa olla yhteydessä itseeni, sisimpääni ja välittää näitä tuntemuksiani käsieni kautta muiden nähtäväksi ja koettavaksi, jaettavaksi visuaalisena nykytaiteena

Ikiaikainen tekniikka, kudonta, jolla pääosin työskentelen ja valmistan teokseni, sitoo minut vahvasti vuosituhansia kestäneeseen jatkumoon: Kudonnan kieltä ymmärtävät kaikki kansat.

Ansioluettelo

Näyttelyt.

2023

Todellisuuksia – tekstiiliteoksia, yksityisnäyttely, Galleria G12, Helsinki, 7.-26.1. 2023.

Vapaus – Pirkanmaa muotoilee VIII, Terde, Finlayson Area, Tampere, 6.-30.4.2023.

Jatkuvuus, 10+1 taidekollektiivi, Galleria 2, Pirkkala, 8.6.-3.7.2023. Näyttely on katsottavissa myös verkossa vuoden 2023 loppuun saakka: https://arcg.is/1bqHOC0

The 7th Riga International Triennial of Textile and Fiber Art Tradition&Innovation, the Museum of Decorative Arts and Design and the Art Museum RIGA BOURSE, 15.6. – 17.9.2023.

No Past – Funny Future , Taidekollektiivi 10+1 & Hämeenlinnan taiteilijaseura & BBK Kunstverein Celle, Hämeenlinna, 1.7.-13.8.2023.

Vapaus – Pirkanmaa muotoilee VIII, Taito Galleria Craft Corner, Helsinki, 1. – 31.7. 2023.

Masuuni -tekstiili on rautaa, UUTE ry:n kesänäyttely, V2 galleria Strömforsin ruukki, 4. – 30.8.2023.

Todellisuuksia – tekstiiliteoksia, yksityisnäyttely, Galleria Moletti, Forssa, 6.11. – 3.12.2023.

Sattuman vaara, Taidekeskus Voipaala, Valkeakoski., 2.12.2023 – 4.2.2024