Niina Hiltunen.

Tekstiilisuunnittelija. Taiteilija. Taidekäsityöläinen.

Niina Hiltusen modernit, kolmiulotteiset taidetekstiilit uudistavat rohkeasti perinteistä suomalaista seinätekstiiliperinnettä. Värien ja pintastruktuurin lisäksi uniikit teokset tuovat aivan uudenlaisen kolmiulotteisen muodon kudottuun seinätekstiiliin. Valo ja varjo vaihtavatkin paikkaa sen mukaan, mistä tekstiiliä katsoo.

Teosten päämateriaali on villa, sillä se on paloturvallista ja hyvin akustoiva materiaali, mutta teoksissa on myös muita kuituja kuten silkkiä ja pellavaa, jopa metallia.

Hiltunen suunnittelee ja kutoo taidetekstiilejä myös tilauksesta, sekä koteihin että julkisiin tiloihin. Tällöin teos suunnitellaan ja valmistetaan tilaan sopivaksi niin värien kuin muodonkin suhteen, jolloin sekä tilan arkkitehtuuri että teos luovat kokonaisuuden, joka on enemmän kuin osiensa summa. Vaativissa kohteissa teoksiin on mahdollista yhdistää akustiikkalevyjä, mikäli tilaan tarvitaan erittäin voimakasta akustointia.

Hiltunen on suunnitellut myös tekstiilejä niin sisustukseen kuin käyttötekstiileiksi vuodesta 2013 alkaen. Hän on tunnetun ja tunnustetun Wetterhoff-kudontakoulutuksen kasvatti. Korkea laatu suunnittelussa ja valmiissa tekstiilissä ovat hänelle ohjenuorista tärkeimmät.

Taiteestani.

Kudon veistoksellisia taidetekstiilejä käsin perinteisissä vipukangaspuissa. Moderni ja abstrakti, ekspressiivinen taide kiehtoo minua. Pidän sen vapaudesta, kahlitsemattomuudesta, energiasta joka siinä virtaa. Minua kiinnostavat värit ja niiden keskinäiset suhteet ja se, kuinka ne muuttuvat toisten värien kanssa esiintyessään. Maalaan langoilla vaikutelmia ja visioita todellisuudesta ja mielikuvituksesta abstrakteiksi ja ekspressiivisiksi taidetekstiileiksi.

Inspiraationi lähteitä ovat yhtä lailla rakennettu maisema tai villi luonto; hetket, joihin silmä tai mieli pysähtyy. Kiehtovaa on tutkia veistoksellisten materiaalien omapäisyyttä, jolloin lopputulos on jossain määrin hallitsematon ja aina uniikki. Tunnusomaista töilleni onkin kolmiulotteinen muoto ja se, että kaikkien yksityiskohtien ei ole tarkoituskaan näkyä teoksen katsojalle heti. Lähempää katsottuna veistoksellinen muoto paljastaa ohuita säikeitä, hentoja ja hauraita piirteitä.

Olen suuntautunut taiteessani enenevässä määrin monitaiteiseen työskentelyyn ja vuoropuheluun vankan musiikki-, kieli- ja kulttuuriosaamiseni myötä. Olen työskennellyt myös soveltavan taiteen ja yhteisötaiteen parissa ja kuulun mm. taiteen hyvinvointivaikutuksia edistävän Kulttuurihyvinvointia Pirkanmaalla -verkoston ydinryhmään. Tällä hetkellä taidetyön lisäksi toimin freelancer-tekstiilisuunnittelijana ja -kouluttajana sekä opiskelen Turun AMK:ssa Taiteen uudet kontekstit -koulutuksessa.

Näyttelyt.

10+1: Katoavaisuus, Varikko Galleria, Seinäjoki, 6. – 29.11. 2020

PERUTTU KORONAPANDEMIAN VUOKSI:

Kädet kertovat -teoskokonaisuus, Draama-sali, Vaasa, 5.12.2020 klo 15.
Lue lisää linkistä ja varaa liput monitaiteiseen esitykseen etukäteen joko puhelimitse tai sähköpostitse.

LuovaKudonta™ -työpaja, Draama-sali, Vaasa, 5.12.2020 klo 10.15-14.15. Ennakkoilmoittautuminen vaaditaan.

KORVAAVA ESITYS / AJANKOHTA ILMOITETAAN MAHDOLLISUUKSIEN MUKAAN ALKUVUONNA 2021.

~~~

10+1: Katoavaisuus, Höyry-Galleria, Korpilahti, toukokuu 2021