Auringonsäteet -saunatekstiilit Taito-lehti 2/2020

Auringonsateet6_saunatekstiilit_Taito_lehti_2_2020

Niina Hiltunen / LuovaKudonta™ on suunnitellut Taito-lehden numeron 2/2020 KÄSILLÄ-työohjekokonaisuuteen kesäisen raikkaat saunatekstiilit, laudeliinan ja saunatyynyn, kudottavaksi keveillä ja helppokäyttöisillä sylikangaspuilla. Ohje sisältää luonti- ja kudontaohjeen myös perinteisille vipukangaspuille.

Ohjemalliston teemana ovat suomalaiset käsityön suurnaiset. Hiltusen inspiraation lähteenä on toiminut Fredrika Wetterhoff, jota ilman ei Suomessa olisi näin laajaa kankaankudonnan perinnettä. Fredrika Wetterhoff (1844–1905) perusti Hämeenlinnaan Wetterhoffin työkoulun tytöille. Kankaankudonta oli koulun tärkein oppiaine. Wetterhoff tunnettiin omana aikanaan eteenpäin katsovana naisena ja rohkeana oman tiensä kulkijana, joka arvosti kankaankudonnan taitoa ja piti sitä tärkeänä mahdollisuutena naisille ansaita elantonsa.

Hän hankki koululle mm. uudenlaisia, moderneja jacquard-kangaspuita Saksasta. Koulun työohjelmassa todettiinkin, että ”koulun ohjelmana on lisäksi vanhan työlään kutomatavan, joka nyt on käytännössä, vaihtaminen uudempaan, helpompaan, jota käytetään kaikkialla, missä kutomisella on joku merkitys.” Hiltunen uskoo, että Fredrika olisi ollut innoissaan keveistä ja helppokäyttöisistä sylikangaspuistakin, jotka tuovat kudontamahdollisuuden yhä useammalle!

Ohje löytyy Taito-lehden numerosta 2 / 2020. Kurkista ohjeen ennakkopuffiin!

Kuva: Sonja Karlsson, Taito-lehti