Näyttely: Katoavaisuus, osa 3

Taidekollektiivi 10 + 1:n näyttely Katoavaisuus, osa 3, avautui Korpilahdella 30.4.2021.

Höyry-galleria
Korpilahdentie 10,
41800 Korpilahti

Näyttely avoinna 30.4. – 30.5. 2021
ti-pe klo 11-17, la-su 12-16

Kun eloton materiaali täyttää maat ja meret, katoaa elämä sen tieltä. Jotain lähtee, jotain jää – valtaako materia lopulta tilan elämältä?

Teknologian kehitys saa vääjäämättä pohtimaan eri ammattialojen katoamista ja samalla myös oman kulttuuri- ja kansanperinteen häviämistä, ilmasto-ongelmat vaikuttavat eläinlajien häviämiseen ja jopa koko ihmiskunta on vaarassa kadota moninaisten luonnonkatastrofien myötä. Myös ikivanha käsin tekemisen kulttuuri ja harjaantunutta ammattitaitoa vaativa tekeminen uhkaa kadota. Taito on käsien ja ajattelun välistä yhteistyötä, materiaalin tuntemusta, jonka voi oppia vain tekemällä, ei tiedollisin keinoin. Kun alan koulutustakin joko lopetetaan tai painotetaan pelkän suunnittelun suuntaan, uhkaavat vuosituhansien aikana hioutuneet kädentaidot kadota koneiden tieltä.

Katoamattoman materian täyttämässä maailmassa ihminen on kuitenkin pohjimmiltaan aina tietoinen omasta katoavaisuudestaan. Tämän tosiasian käsittelyn vaikeus yhdistää meitä kaikkia. Siksi sen pohtimiseen tarvitaan myös taidetta. Me katoamme, jälkeemme jää tavaroita ja hyvässä lykyssä jälkipolviakin koskettavaa taidetta ja kulttuuria. Absurdi juttu.

10+1 taidekollektiivi on perustettu syksyllä 2019. Tekijöitä yhdistää Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry, jonka jäsenistä ryhmä koostuu: Henni Eliala, Niina Hiltunen, Anni Jokinen, Petra Jäppinen, Anu Kirkinen, Saija Lehtonen, Silja Merikallio, Sami Oikarinen, Tuuli Pollari, Kukka Rantanen ja Laura Saarivuori- Eskola.

https://www.facebook.com/taide101/
https://www.instagram.com/10plus1taidekollektiivi/

Keskisuomalaisen verkkoartikkeli näyttelystä on luettavissa osoitteessa: https://www.ksml.fi/paikalliset/4127687

 

Katoavaisuus-näyttelyn osa 1 oli esillä Teijon masuunissa syyskuussa 2020 ja osa 2 Seinäjoen Varikkogalleriassa marraskuussa 2020.