Silta-lehti 05/2019

Niina Hiltusen tekstiilitaidetyöpaja Tampereen NMKY:n Messinpajalla keväällä 2019. Työpajasta raportoi Silta-lehti numerossa 05/2019 sekä painetussa että verkkolehdessä.
Verkkolehden artikkeli luettavissa kokonaisuudessaan myös alla.
Silta-lehti 8.5.2019 13.33

Messinpajan nuorten ajatukset lepäävät kutoessa

Messinpajalla käy hiljainen suihkina, kun vajaat kymmenkunta nuorta kutoo pienillä pirtakangaspuilla. Tunnelma on rentoutunut.

messinpaja netti

Jenni Mäntylän, Julia Ylipellon, Kira Tahvanaisen ja Tiia Junnilan mielestä pirtapuilla kutomista ei ollut vaikea oppia. Taiteilija Niina Hiltunen opastaa luovaan kudontaan. Materiaaleja voi valita mielensä mukaan.

– Tätä oli tosi helppoa oppia, kommentoi Tiia Junnila.

Muut nuoret vaikuttavat olevan samaa mieltä. Linnainmaan suunnalla asuva 17-vuotias nuorimies on valinnut vihreän värin. Hänen mielestään puuha on ollut ihan kivaa. 18 vuotta kesällä täyttävälle pajan jälkeinen suunta on vielä vähän epäselvä, mutta parhaalta tuntuisi jonkin käsillä tehtävän aineen opiskelu.

Junnila oli alun perin valinnut kudottaviksi samoja värejä kuin omassa paidassa. Osalla on menossa jo toinen kangas. Jenni Mäntylä puolestaan on touhussa ensimmäistä päivää, joten hän jatkoi jo aloitettua työtä.

Eräs nuori oli myöntänyt ennakkoluulonsa: että kutominen olisi tylsää ja vaikeaa. Kokemus oli kuitenkin päinvastainen.

Perusajatuksena on tehdä palttinasidoksinen kankaasta päiväkirjamainen, niin että se kuvastaisi omaa oloa. Tunteiden sanoittamiseen voi valita vaikka lempivärinsä, ja tehdä työstään sen näköisen, mikä tuntuu omalta ja on kiva aloittaa.

Kutominen aloitetaan niin, että puut ovat lepoasennossa. Sitten nostetaan kangaspuut syliin, ja opetellaan sukkulan ja pirran käyttöä.

– Ajatukset lepäävät, kun tekeminen ei ole teknisesti haastavaa. Tarkoitus on, että nuoret voivat vaikuttaa ja saavat onnistumisen kokemuksen, tekstiilisuunnittelija Niina Hiltunen kertoo.

Jokaisen päivän alussa osallistujat ovat kirjoittaneet lapuille tunnelmasanansa. Iltapäivisin on tarkistettu, onko sana vaihtunut. Valtaosalla se oli muuttunut myönteisemmäksi, mainitsee yksilöohjaaja Laura Suomela.

Sitä, mitä töille lopuksi tapahtuu, ei ollut päätetty ennalta, vaan nuoret saivat pohtia sen porukalla. Lopulta tekstiileistä tehtiin yksi iso taidetekstiili. Palaset ovat irrallaan, joten jokainen saa halutessaan oman palasensa mukaan, kun matka Messinpajalta jatkuu.

– Siihen saakka teos ilahduttaa nuoria ja henkilökuntaa ruokailuhuoneen seinällä. Nuoret nimesivät teoksen kahdella nimellä: Tuskasta taidetta / Jampesterin kesäpäivä.

Pula nuorten päiväpaikosta

Suomela ja ryhmäohjaaja Teemu Kylmäluoma toteavat, että yhteydenottojen perusteella Messinpajan kaltaiselle toiminnalle on kova tarve. Päivätoimintaa tarvittaisiin lisää sellaisille alaikäisille nuorille, joiden koulu on syystä tai toisesta keskeytynyt.

– Messin tavan toimia voisi monistaa. Täällä nuoria autetaan lempeällä tuella osaksi yhteisöä, mikä estää yksinäisyyttä, he pohtivat.

– Monet kävijät jännittävät sosiaalisia tilanteita, Suomela huomauttaa.

Tampereen seurakuntien ja NMKY:n ylläpitämän Messinpajan viikko-ohjelmassa on viikon vieraita, liikuntaa, teemoja yhteiskunnallisista ilmiöistä, musiikkia, kulttuuria, kasvuun ja jaksamiseen liittyviä tehtäviä, kädentaitoja, e-urheilua, kuntoilua, lautapelejä, keskusteluryhmiä, höntsyilyä ja avantosaunaa.

Kodin tuntua lisää Maarit Leppäsen tekemä kotiruoka kolmena päivänä viikossa. Lisäksi tarjotaan yksilöohjausta, pienryhmätoimintaa, vertaistukea opiskelijoille.

Ympäri Pirkanmaata tulevat 16 –22 -vuotiaat nuoret sitoutuvat toimintaan vuodeksi kerrallaan. Yläkerran tilat ovat avoinna kello 15:sta iltaan asti. Iltapaja palvelee entisiä kävijöitä.

Kädentaidot huonontuneet

50 sentin levyiset kangaspuut tulevat Uudesta-Seelannista. Ne saa helposti kasaan kymmenen sentin leveyteen. Perusperiaate on sama kuin pirtanauhassa, joten puilla pystyisi kutomaan myös yksinkertaista pirtanauhaa. Oletuksena niillä tehdään kuitenkin palttinasidosta.

Luovan kudonnan kurssin toiminta-ajatuksen kehittänyt Hiltunen tekee myös tekstiilitaidetta ja kouluttaa kädentaidoissa. Ensi vuoden keväällä Finlaysonin tiloihin on tulossa kansainvälinen yhteisnäyttely, joka käy ensin Walesissa. Siihen hän aikoo tehdä esimerkiksi kolmiulotteisen tilataidetekstiilin.

– Olin aiemmin kouluttautunut kieltenopettajaksi, mutta jossain vaiheessa tuli tunne, että on aika siirtyä eteenpäin. Olin tottunut työskentelemään nuorten parissa, ja halusin työskennellä ihmisten kanssa. Niinpä kehitin luovan kudonnan konseptin, jossa neuvotaan matalan kynnyksen kädentaitoja.

Hiltunen sai työskentelyä varten apurahan Tekstiilikulttuuriseuralta. Hänen mielestään kädentaidot ovat rapautuneet, kun koulujen taito- ja taideaineista on karsittu. Opettajantyössä läsnäoloa ja tukea ei pysty antamaan määräänsä enempää.

– Tutkimusten mukaan taide kuitenkin luo monenlaista hyvinvointia. Jatkossakin olisi mukava tehdä tämän tyyppisiä työpajoja eri tahojen kanssa.

Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Hannu Jukola

Lue lisää:

Messinpaja toimii maanantaista torstaisin klo 9-14 osoitteessa Hämeenpuisto 14 F / Satakunnankatu 23 G, Tampere

Tukea nuorille

Tekstiilikulttuuriseura ry

Sitran artikkelit taiteen hyvinvointivaikutuksista. Artikkelissa on lisäksi linkit kolmeen korttiin, joihin on tiivistetty taiteen vaikutuksia oppimiseen, sosiaaliseen hyvinvointiin ja terveyteen.

Lisätietoa messinpajalaisia kouluttaneesta Niina Hiltusesta